+385 1 4580 580 +385 1 4580 960
   
Odgovore na pitanja koja ovdje ne nađete možete postaviti našoj Agenciji.
Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u Hrvatskoj?
Mogu. Za to im je potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa i Ministarstva vanjskih poslova. Suglasnost mogu dobiti državljani onih zemalja s kojima Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o reciprocitetu, a u izuzetnim slučajevima i ostali.

Postupak je slijedeći:

Kada se strani državljanin odlući za kupovinu nekretnina, zaključuje kupoprodajni ugovor s prodavateljem, koji u tom trenutku ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, te ga uz određenu dokumentaciju dostavlja Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu. Kada dobije suglasnost, tek tada može izvršiti uknjižbu vlasništva na svoje ime i platiti porez na promet nekretnina. Strani državljani koji osnuju ili imaju osnovano poduzeće u Hrvatskoj mogu kupovati nekretnine kao vlasništvo tog poduzeća.
Mogu li strani državljani prodavati nekretnine u Hrvatskoj?
Da. Sve strane fizičke i pravne osobe mogu bez ikakvih smetnji prodavati svoje nekretnine koje se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske. Privremeno su jedini izuzetak pravne osobe iz zemalja bivše Jugoslavije čije će se pitanje posebno rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji SFRJ, odnosno ratnoj reparaciji.
Da li je moguće zaključiti i ovjeriti kupoprodajni ugovor u inozemstvu?
Da. Nabolje ga je ovjeriti u našem diplomatskom predstavništvu. Ako ga ovjerite kod stranog javnog bilježnika (notara), takva ovjera se mora prevesti u Hrvatskoj kod ovlaštenog sudskog prevoditelja.
Moraju li obje strane ovjeriti svoj potpis na kupoprodajnom/najmodavnom ugovoru?
Ne moraju, a mogu ako žele.
Kolika je kapara prilikom zaključenja kupoprodajnog predugovora ili ugovora?
U pravilu 10% od iznosa kupoprodajne cijene ili po dogovoru između prodavatelja i kupca.
PDV
Prema Zakonu o porezu na dodatnu vrijednost pri kupnji novosagrađenih nekretnina posebno se oporezuje građevinsko zemljište po stopi od 5% dok se na građevinsku vrijednost objekta plaća porez na dodanu vrijednost u visini od 23% proizvodne cijene nekretnine.
Kako se oporezuje najam nekretnina u Zagrebu?
Kad fizička osoba iznajmljuje nekretninu, porezna osnovica se izračuna tako da od iznosa najamnine odbijemo paušalne troškove (30%) i oporezuje se po stopi poreza na dohodak od 20% plus prirez (18% for Zagreb).
U slučajevima kada pravna osoba iznajmljuje nekretninu, pravnoj ili fizičkoj osobi, plaća se 23% PDV-a, a umjesto poreza na dohodak plaća se na kraju godine porez na dobit u visini 35% ukupno ostvarene dobiti.
Koliki je porez na promet nekretnina u Hrvatskoj?
U Republici Hrvatskoj sav promet nekretnina se oporezuje po jedinstvenoj poreznoj stopi od 5% kupoprodajne cijene nekretnine, bez obzira o kakvoj se nekretnini i kojoj vrsti transakcije radi. Porez na promet nekretnina snosi kupac. Budući je važeća porezna stopa među najvišima u Europi može se u skoroj budućnosti, prema najavi ravnatelja Porezne uprave, očekivati njeno sniženje. Kod zamjene nekretnina svaki vlasnik plaća po 5% na svoju nekretninu.
U kom se roku mora platiti porez na promet nekretnina?
Nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora, kupac je dužan porez prijaviti nadležnoj poreznoj upravi u roku od 30 dana uzimajući u obzir datum s ugovora. Javni bilježnici također jedan primjerak kupoprodajnog ugovora dostavljaju poreznoj upravi. Kupac je dužan u roku od 15 dana od dana ispostave rješenja od porezne uprave platiti porez, a ako ga u tom roku ne plati obračunavaju mu se kamate za svaki dan prekoračenja roka.
Plaća li prodavatelj porez prilikom prodaje nekretnina?
Ne. Plaća jedino ako kupljenu nekretninu prodaje prije isteka roka od tri godine od dana kupovine i po višoj cijeni od nabavne. Tada je dužan na razliku između kupovne i prodajne cijene nekretnina platiti porez u visini od 35%, uvečan za prirez koji je različit u pojedinim mjestima Hrvatske.
Podliježe li kupac nekretnine još nekim porezima, osim porezu na promet nekretnina?
Kupac nekretnine podliježe porezu na dohodak jedino u situaciji kada kupljenu nekretninu otuđuje u roku od tri godine po cijeni višoj od nabavne. Tada je dužan na razliku između kupovne i prodajne cijene nekretnine platiti porez u visini od 35% uvečan za prirez koji je različit, ovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske obveznik stanuje.

nike air force pas cher ralph lauren pas cher nike air huarache pas cher hollister pas cher nike cortez pas cher polo ralph lauren pas cher nike air force 1 pas cher oakley pas cher nike huarache pas cher belstaff france nike cortez ralph lauren pas cher mbt chaussures

©2011. ZRC Zagreb Real estate & Consulting - Zagreb Habitatio. Sva prava pridržana.
Produkcija: Novi Kod